Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křesťané a vymývání mozků

Za výrok Mirka Topolánka o tom, že křesťanství lidi oblbuje a vymývá jim mozky, se na něj snesla vlna kritiky. Otřel se o něj snad každý, a útoky stále pokračují. Křesťané že lidi oblbují a vymývají jim mozky? Co to je za nesmysl, jaká nestoudnost? Jak Mirek Topolánek mohl vůbec něco tak hrozného říct?Nuže, já se obávám, že Mirek Topolánek měl v podstatě pravdu, a níže se chci pokusit ukázat proč.

Snad nikdo nebude polemizovat s tvrzením, že v tomto videu jde o naprosto krystalicky čisté vymývání mozků. Česko-americká skupina fanatických křesťanů se zaměřuje hlavně na brainwashing malých dětí, což činí celý problém ještě horší.
Naneštěstí nejde ani zdaleka o ojedinělý případ. Doporučuji sehnat si poměrně vysoce hodnocený dokument Jesus Camp popisující činnost obdobné křesťanské skupiny v USA - proti nim je ta česká slabým odvarem.
Zbývá jen odpovědět si na pár otázek. Jsou ti lidé v těch klipech křesťané? Vychovávají děti ke křesťanství? Odpověď na obě otázky je dle mého názoru jednoznačně ANO. Pokud by o tom někdo pochyboval, ať si zkusí zdůvodnit, v čem přesně se ti lidé dostali do rozporu s Ježíšovým učením a s Novým zákonem. Jediné co by těmto sektářům snad mohl "běžný křesťan" vytknout, by byla míra a intenzita s jakou ty děti indoktrinují - ale kde bere jistotu, že "tohle už je moc"? Jaká pasáž v Novém zákoně ho opravňuje tvrdit, že "až takový obdiv Ježíš nechtěl"?
Křesťanské vymývání mozků ale zdaleka nekončí jen podobnými sektáři. Stačí jen připomenout, že např. v USA věří přes 40% obyvatel doslovnému znění Bible, a to včetně Genesis. 40% obyvatel ameriky věří pod vlivem křesťanství tomu, že svět tu není déle než 6.000 let, že neexistuje žádná evoluce, život byl stvořen v té podobě jak je dnes, před cca 4.000 lety Bůh potrestal lidstvo rok trvající celosvětovou potopou, kterou přežil jen Noe se svou rodinou, v arše, do které sehnal zvířata od každého druhu, atd.
Co jiného než vymyté mozky brání těmto lidem podívat se na celou záležitost kriticky? Co jiného než brainwashing je nutí ignorovat veškeré argumenty, vyvracející např. stáří Země v tisících letech, a naopak nekriticky přijímat tvrzení náboženských fundamentalistů?
Kreacionisté jsou velmi čilí i v ČR, viz. např. http://kabrt.hewer.cz/, www.kreacionismus.cz, a vymytým mozkem se mohou pochlubit i poměrně vysoce postavení lidé, viz. např. prezidentův poradce Petr Hájek http://www.cepin.cz/cze/clanek.php?ID=896. Co jiného než vymytý mozek brání panu Hájkovi cíleně ignorovat veřejně dostupné informace o tom, že jeho popírání evoluční teorie je zcela neopodstatněné (http://www.planetopia.cz, http://www.talkorigins.org, Richard Dawkins: Greatest Show On Earth, Jan Zrzavý: Jak se dělá evoluce, Jaroslav Flégr: Evoluční biologie, a mnoho a mnoho dalších) a ačkoliv je na existenci těchto informací jasně vyvracejících jeho tvrzení v diskuzích pod svými články opakovaně upozorněn, ani v nejmenším mu to nebrání v tom, aby svoje tvrzení o rok později znovu připomínal, ANIŽ by na výše uvedené námitky jakkoliv reagoval? (http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-opici-proces-po-cesku-d4s-/p_spolecnost.asp?c=A100322_222652_p_spolecnost_wag)
Výše uvedené argumenty dle mého názoru jasně prokazují, že výrazná část křesťanů (40% obyvatel USA je jistě výrazná část) má opravdu poměrně silně narušenou schopnost racionálního a kritického myšlení ve věcech, týkajících se jejich víry. Mají v mozku blok, nutící je cíleně ignorovat argumenty směřující v jejich očích proti jejich víře, a tvrzení o přinejmenším částečně vymytých mozcích je tedy dle mého názoru zcela na místě.

Autor: Michal Hanko | pátek 26.3.2010 6:00 | karma článku: 25,89 | přečteno: 2767x
  • Další články autora

Michal Hanko

Je křesťanství pravdivé?

Plyne z předpokladu existence Boha, že tento Bůh je křesťanský? Je křesťanství pravděpodobně pravdivé, i za předpokladu existence Boha?

18.7.2014 v 6:30 | Karma: 18,19 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Michal Hanko

Je křesťanská víra slepá?

Co je to víra? V nejobecnějším smyslu lze víru definovat jako přesvědčení o pravdivosti daného tvrzení. Různé víry se mohou lišit stupněm své podloženosti.

23.12.2013 v 21:10 | Karma: 16,87 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ostatní

Michal Hanko

Ježíš, apokalyptický prorok

Včera nenastal další z mnoha předpovídaných konců světa, a já chci při této příležitosti připomenout nejznámějšího apokalyptického proroka všech dob, který má dodnes po celém světě přes dvě miliardy stoupenců – kteří ovšem o jeho apokalyptickém učení zhusta vůbec netuší. Tím prorokem je Ježíš Kristus.

22.12.2012 v 11:16 | Karma: 12,48 | Přečteno: 1444x | Diskuse| Společnost

Michal Hanko

Empirický důkaz neexistence křesťanského boha?

Silně věřící rodiče v americké Filadelfii nechali svého syna umřít na zápal plic, protože byli přesvědčeni, že svěřit ho do rukou doktorů by znamenalo ukázat slabost ve víře. Ideálním způsobem jak ho léčit podle nich bylo modlit se za něj. Syn však - kdo by to byl čekal - zemřel.

3.2.2011 v 10:00 | Karma: 19,55 | Přečteno: 1900x | Diskuse| Ostatní

Michal Hanko

Je racionální jít k volbám?

Pan Marek Hudema ve svém pondělním článku na lidovkách vyjadřuje tezi, že jít k volbám není (ekonomicky) racionální. Pravděpodobnost, že zrovna můj hlas způsobí vítězství nebo zabrání horšímu výsledku mé oblíbené strany je mizivá, a tato "výhoda" ani zdaleka nemůže kompenzovat ztrátu, která mi vznikne ztraceným časem, utracenými penězi za dopravu, atd.

15.10.2010 v 5:50 | Karma: 12,10 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1653x
Matematik, absolvent přírodovědecké fakulty MU, nyní pracuje jako analytik.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky