Ježíš, apokalyptický prorok

Včera nenastal další z mnoha předpovídaných konců světa, a já chci při této příležitosti připomenout nejznámějšího apokalyptického proroka všech dob, který má dodnes po celém světě přes dvě miliardy stoupenců – kteří ovšem o jeho apokalyptickém učení zhusta vůbec netuší. Tím prorokem je Ježíš Kristus.

Podle Ježíše byl svět kolbištěm kosmického zápasu mocností Dobra a Zla. Ježíš kázal, že úspěchy Zlých mocností v našem světě jsou jen dočasné. Svět, jak jej známe, měl podle něj velice brzy skončit. Měl skončit ještě za života jeho současníků. Bůh měl zasáhnout ve prospěch svého lidu v kataklyzmatické události, která konec světa jak ho známe měla provázet. Z nebe měly padat hvězdy, z nebes měla sestoupit nadpřirozená bytost jménem Syn Člověka, a ta měla nad lidmi vykonat Soud. Ti, kdo Soudem neprojdou, budou vyvrženi do plamenů apokalypsy. Pro ty, kdo přežijí, nastolí Bůh (na Zemi!) utopickou ideální společnost pod svou svrchovanou vládou – Boží království. V něm nemá být žádné utrpení, a poražena má být i smrt.

Boží království bylo v centru Ježíšova učení. O NĚM bylo jeho evangelium. Ježíš kázal co to je, kdy nastane (velmi brzo), že dostat se do něj bude krajně obtížné, a co máme udělat proto, abychom se do něj dostali.

Toto Ježíšovo učení podbarvuje celý Nový Zákon, a dává mu smysl. Je jasně vidět z Pavlových epištol i z ostatních epištol, a vysvětluje i, proč byl do Nového Zákona zařazen spis Zjevení.

Všechna tato fakta jsou odborníkům dlouhodobě známá, a odborná veřejnost Ježíše jako apokalyptického proroka většinově chápe. Zájemcům o problematiku doporučuji
Bart Ehrman: Jesus, Apokalyptic Prophet of The New Millenium

Stručný souhrn argumentů pak najdete v mém článku o apokalypticismu.
http://www.i-ateismus.cz/2012/10/apokalypticismus/

Zde uvedu jen pár argumentů, „na ochutnávku“.

Hned na samém začátku všech Synoptických evangelií Ježíš deklaruje, co je ve stručnosti obsahem jeho mise:
„Čas se naplnil – Boží království je blízko. Čiňte pokání a věřte evangeliu!“ (Mk 1:15)

Ježíš opakovaně tvrdí, že Boží království přijde k moci ještě za života jeho současníků. Např.
“Amen, říkám vám, že toto pokolení nepomine, než se to všechno stane.” (Mk 13:30)
„Amen, říkám vám, že někteří z těch, kdo tu stojí, rozhodně nezakusí smrt, dokud nespatří, jak Boží království přišlo v moci.“ (Mk 9:1)
“Když vás budou pronásledovat v jednom městě, utečte do jiného. Amen, říkám vám, že neprojdete izraelská města, než přijde Syn člověka.” (Mt 10:23)
„A VY uvidíte Syna člověka sedět po pravici Moci a přicházet s nebeskými oblaky.“ (Mk 14:62)
Atd.

Ježíšovu kázání logicky uvěřili i jeho následovníci, zde např. viz, čemu věřil Pavel:
"Říkám vám, bratři, už nezbývá moc času. Ať tedy i ženatí jsou jako neženatí, ti, kdo oplakávají, jako by neoplakávali, ti, kdo oslavují, jako by neoslavovali, ti, kdo kupují, jako by nevlastnili a ti, kdo se zabývají věcmi tohoto světa, ať to nepřehánějí. Svět, jak ho známe, totiž končí." (1 Kor 7:29-31)

Nakonec stručný popis, jak si Ježíš nadcházející konec světa představoval:
Ve dnech po onom soužení ‚slunce se zatmí a měsíc nevydá světlo, hvězdy budou padat z nebe a nebeské mocnosti se zachvějí.‘ a Tehdy spatří Syna člověka, jak přichází v oblacích s velikou mocí a slávou. Pošle anděly a shromáždí své vyvolené ze čtyř světových stran, od nejzazšího konce země po nejzazší konec nebe. (Mk 13:24-27)

Křesťané, kteří si vše uvedené nechtějí připustit, často citují verš
Ten den a hodinu však nikdo nezná – ani andělé v nebi, ani Syn, jedině Otec. (Mk 13:32)
který však neříká nic jiného, než že nikdo nezná přesný den a hodinu (!) příchodu apokalypsy. To, že má ale nastat ještě za života Ježíšových současníků, platí samozřejmě nadále a nikterak se s tím nevylučuje.

Je opravdu škoda, že o faktu, že křesťanství začínalo jako apokalyptická sekta (nebo spíš množství různých sekt) ví tak málo lidí, a tak málo se to zmiňuje v médiích.

Autor: Michal Hanko | sobota 22.12.2012 11:16 | karma článku: 12,48 | přečteno: 1444x
  • Další články autora

Michal Hanko

Je křesťanství pravdivé?

18.7.2014 v 6:30 | Karma: 18,19

Michal Hanko

Je křesťanská víra slepá?

23.12.2013 v 21:10 | Karma: 16,87

Michal Hanko

Je racionální jít k volbám?

15.10.2010 v 5:50 | Karma: 12,10