Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

Mephisto

7. 8. 2010 9:17
jen tak

Mě prostě fascinuje, kolik existuje křesťanů, kteří věří tomu, že Země je tu 6.000 let, potopa světa proběhla tak jak je psáno v Bibli, evoluce je nesmysl, vědci na celém světě jsou domluvení a zakrývají skutečnost.

Mnozí dokonce věří tomu, že šelmy jsou přirozeně býložravé, protože smrt byla Božím trestem jako důsledek Pádu Člověka...

Ve Spojených státech tomuto věří přes 40% obyvatel!!! A i u nás je to mnohem víc lidí, než by si běžný člověk mohl myslet. Čili já prostě hledám odpověď na otázku, jak je možné že tak šíleně moc lidí věří naprosto zjevným nesmyslům jen proto že to je psáno v nějaké tisíce let staré sbírce náboženských textů kmene starých Izraelců. A jak je možné, že tomu věří navzdory veškerým argumentům, na které NEZNAJÍ ODPOVĚĎ - prostě je systematicky ignorují!

0 0
možnosti
M

Mephisto

7. 8. 2010 9:29
Re: jen tak

Včera jsem se bavil na GranoSalis s nějakými lidmi o křesťanské sektě z dokumentu Terezy Nvotové Ježíš je normální http://www.youtube.com/watch?v=sCz6RUpcuEc, a šokovalo mě, že oni to vůbec neodsuzovali! "normální křesťané" z mého okolí se od toho distancují, říkají že ti sektáři z toho videa nejsou "opravdoví křesťané" - ale existuje prostě varující množství věřících, kteří v tom nic špatného nevidí!

Celkově je prostě (fanatická) VÍRA fenomén který naprosto nechápu - a snažím se tomu porozumět :-)

0 0
možnosti
RK

Roch Kowalski

6. 8. 2010 22:33
Otázka....

Kdy a kde věda ,,dokázala,, že učení Církve sv. je v rozporu s ,,vědeckými,, poznatky....??

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

6. 8. 2010 22:53
Re: Otázka....

přibližně tak ve chvíli kdy zjistila že země je starší než 20 milionů let...

0 0
možnosti
OR

oskie98

6. 8. 2010 21:00
V souladu s fakty?

Dožadovat se faktů na podporu nábožentsví a víry je nesmysl, takže vám nezbyde než setrvat u svého uceleného, racionálního , vědeckého ateismu.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

6. 8. 2010 22:16
Re: V souladu s fakty?

Když po mě nějaký křesťan chce abych "dodržoval desatero" (to jest třeba nesmilnil což je zdaleka největší zábava) tak by mi měl nějak dodat nějaká pro mě přijatelná fakta proč bych to měl dělat.

to že on v něco věří je pro mě zcela irelevantní.

0 0
možnosti
CJP

Ctihodnost Já První

6. 8. 2010 20:42
Ošetřoval jsem pacienty před jejich skonem .....

........a spousta jich byla v životě ateisty - jak se mě svěřili .  Ale i tito t.zv. nevěřící se koncem svého žití obraceli  k Bohu.  Řada z nich svého ateismu litovala . Tím zde nechci agitovat, jen popisuji životní zkušenost . Křestanství  je v nás,  Evropanech , tak nějak  generačně zakotveno . 

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

6. 8. 2010 22:03
Re: Ošetřoval jsem pacienty před jejich skonem .....

To je jenom taková drobná panika kdy zoufale chtějí aby ještě něco následovalo po tom co umřou. Nebojte se to není víra, to je jenom prach obyčejný strach. A ti lidi nejsou dost upřímní ani sami k sobě aby si to přiznali.

0 0
možnosti
M

Mephisto

6. 8. 2010 16:53
zpět k tématu

My jsme se ale dostali strašně daleko od tématu. Já jsem se v tom článku ptal, zda se najde nějaký křesťan který má konzistentní světonázor.

Tedy který bude mít vysvětlení pro to, proč je Bible právě taková jaká je, a jak může být za těchto okolností Božím slovem. A můžete zkusit přidat i svoje vysvětlení smysluplnosti centrálního příběhu křesťanství, tj. příběhu - prvotní hřích - Ježíš - ukřižování - vzkříšení - spasení.

Připomínám že Ježíš je Boží syn, totiž Bůh sám, a spasil nás svou vlastní smrtí/nesmrtí (byl přece vzkříšen, a kromě toho byl to Bůh, tak jakápak smrt) před ním samým, totiž před svou vlastní kletbou, kterou uvalil na celé lidstvo za to, že dva nikdy neexistující lidé utrhli nějaké jablko. To fakt dává smysl - ale já vím, ten kdo v to nevěří nikdy nemůže pochopit. Což je pozoruhodné samo o sobě.

0 0
možnosti
I

IoannesBaptist

6. 8. 2010 16:56
Re: zpět k tématu

Tak vám vrtá hlavou jen tohle? Tak to se zeptejte nejlépe nějakého teologa, je jich u nás spousta a někteří opravdu vynikající.

0 0
možnosti
AH

alex hart

6. 8. 2010 16:46
Jak vono to je? -1-

Mě osobně křesťané nevadí. Vadí mi ale bigotní fanatici (ať už vyznávají cokoliv, třeba křesťanství, judaismus, islám, komunismus, princip volného trhu, globální oteplování, či jeho neexistenci).

.

Když se zamyslíme, o co vlastně takoví fanatici svůj názor opírají, tak vlastně vždy jen o nějakou pochybnou víru. Nikdy to nemůže být jen z jejich vlastního poznání nebo zkušenosti. Ani ze vzdělání a "tzv. nevyvratitelných" fakt.

.

Když se zamýšlím nad současným vzestupem různých pověr, a existence různých hochštaplerů z toho těžících, a přitom současně poměrně malý podíl věřících u nás, nutně mě napadá že rozumná (nefanatická) víra ještě není nic špatného. Umožňuje např. opřít svoji morálku o víru a nikoliv jen o nějaké nejisté, každou chvíli jinak fungující světské pořádky a "zákony". V tom bych víru nesoudil a naopak si myslím, že nám zdravá víra chybí. Zásadní problém podle mne ale nastal už tehdy, když moderní věda a posléze technická společnost současně nabourávala ...

0 0
možnosti
AH

alex hart

6. 8. 2010 16:48
Jak vono to je? -2-

.. jak autoritu církve tak i jejích dogmat a církev na to neuměla a dodnes neumí (a asi ani nemůže umět) patřičně a přiměřeně reagovat. Už tehdy bylo rozhodnuto o dalším vývoji a současné morální krizi...

.

Problém dnešní doby pak vidím v následujícím: Současná naše občanská společnost je postavena na tom, že věda, poznání a technický pokrok, posloužily k rozbití dominatních pozic křesťanství a víry, a oslabení církve jako jediného monopolního "politruka", a přinesla "demokracii" a osobní svobody, ale přitom prakticky vůbec nikdo v současné společnosti na sebe nebere povinnost a zodpovědnost za udržování morálky, což církev tradičně zajišťovala.

.

Můžou se na mě moderní tzv. demokraté rozčilovat jak chtějí,  ale pokud se má opravdu dodržovat morálka, lidi to dobrovolně a bez strachu dělat nebudou. To nefungovalo nikdy v historii. Bohužel moderní věda a vzdělání dalo lidem tolik různých informací a poznání, ovšem bez poznání toho nejpotřebnějšího, ...

0 0
možnosti
V

veskawesi

6. 8. 2010 15:23
Mimochodem

0 0
možnosti
V

veskawesi

6. 8. 2010 15:22
Pekny blog

jen s temi fakty bych tak uplne neagumentoval.

Ja jen, ze kazdych 100 let jsou jasna fakta naprosto vyvracena

To si nevymyslim, to tak je. Soucasne 100% poznatky mohou byt za chvili k smichu:)

0 0
možnosti
AH

alex hart

6. 8. 2010 15:56
Re: Pekny blog

To je hezký protimluv, co jste napsal. Vidíte to taky? Možná pak stačí jen napsat váš text takto, aby to lépe vyniklo:

  "... kazdych 100 let jsou jasna fakta naprosto vyvracena. To si nevymyslim, to je fakt... "

.

Není to trochu legrační, že? Ona je pak ale docela zásadní otázka, co vlastně je nevyvratilný fakt, co je hypotéza, teorie a co přírodní zákon. Ale s těmito nuancemi se obvykle diskutující va takovéto úrovni diskusí jaksi vůbec nezaobírají... Když napíšete, že "to tak je", co pak taková formulace v daném kontextu vůbec znamená?

0 0
možnosti
I

IoannesBaptist

6. 8. 2010 15:15
Podobné

je to ovšem i naopak. Když je přesvědčený ateista konfrontován se zázrakem, u kterého opravdu není možné žádné racionální vysvětlení, většinou to také přejde prostým ignorováním.

0 0
možnosti
VP

Sípomat

6. 8. 2010 15:17
Re: Podobné

Jakým zázrakem?

0 0
možnosti
DN

=DR=

6. 8. 2010 14:50
Souhlas

a votom to je, naprosto přesně vyjádřený R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1653x
Matematik, absolvent přírodovědecké fakulty MU, nyní pracuje jako analytik.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky