Diskuse

Empirický důkaz neexistence křesťanského boha?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
I

ika

3. 2. 2011 13:56
Připomíná mi to jakousi povídku,

jen si nepamatuji, v jaké to bylo knížce a od koho - jak ten chlapeček na fotbale se pořád modlil: Bože, ať dáme  gól. A míč lítal nesmyslně po hřišti a do branky soupeře. Až tomu věřícímu fanouškovi někdo vysvětlil pravidla fotbalu, pak se modlil: Bože, ať dáme gól, ale ať je to podle pravidel. Pak už se nic divného  nedělo, občas dali gól jeho, občas soupeři...;-D

0 0
možnosti
F

Faustino

3. 2. 2011 13:59
Re: Připomíná mi to jakousi povídku,

A kdyby se ten chlapeček nemodlil, co by se na tom hřišti dělo? Padaly by občas góly nebo ne?

0 0
možnosti
K

KJV

3. 2. 2011 13:26
Co je modlitba v Ježíšově jménu?

Co to znamená, když Kristus říká modlit se v mém jménu? Kristus ukázal, že i když šlo o jeho život, chtěl, aby jeho žádost byla v souladu s Boží vůlí. A ta byla, aby Ježíš dal svůj život jako výkupné za všechny lidi. A Ježíš to učinil. Je tedy důležité, jsou-li naše prosby v souladu s Boží vůlí. Boží vůlí ale není, aby nedokonalý, hříšný člověk, v tomto Bohu odcizeném světě, žil ve zdraví věčně. Boží plán na vykoupení a uzdravení člověka je uskutečňován jinak. Nezapomeňme, že z Božího hlediska tímto naším pozemským životem naše existence nekončí.

Bůh vždy vyslýchá modlitby bohabojných lidí tak, že je vždy vyslýchá v jejich TRVALÝ prospěch. Problém je, že my si někdy představujeme prospěch jinak, než co TRVALÝ prospěch skutečně je. Pokorný, poctivý člověk se to snaží pochopit, chce Boha lépe poznat, poznat, co je Boží vůlí. V souladu s ní formovat svoje přání a modlitby. Bůh často vyslýchá opravdové, nezištné modlitby o uzdravení, ale někdy je prospěšnější, když projdeme i utrpením.  

0 0
možnosti
M

martin.p

3. 2. 2011 13:02
Co když je to jinak

Nechci polemizovat o existenci boha, ale nabízí se logická otázka: Co když bůh poslal rodičům pomoc v podobě lékařů, ale rodiče nepoznali, že se jedná o boží pomoc a odmítli ji?

0 0
možnosti
J

Judita2

3. 2. 2011 12:58
Je to jednoduché

- blázen, vrach, zloděj, úchyl ....může být křesťan, muslim nebo ateista. To přece neznamená, ž všichni křesťané, ateisti a muslimové jsou totéž.....je to v lidech a jestli si tu víru takto vysvětlili? :-P

0 0
možnosti
RH

Kruton

3. 2. 2011 12:17
Když se pustí matematik, přírodovědec a ajťák do teologie

...tak je to docela legrace..... Rv

0 0
možnosti
M

Mephisto

3. 2. 2011 12:44
Re: Když se pustí matematik, přírodovědec a ajťák do teologie

Trochu věcněji by to nešlo? Máte nějaké věcné připomínky, a nebo jste jen další z těch, kteří vědí, že argumenty protistrany jsou "všechny úplně špatně" a "celé je to k smíchu" ale nedokáží zformulovat ani jediný kloudný argument PROČ?

0 0
možnosti
M

marek.roszak

3. 2. 2011 12:14
Více citátů

Vážený Michale, oceňuji Vaši upřímnost a kulturu ve vyjádřování Vašeho pohledu.

Je dobré, že "otřískáváte" nám věřícím hlavy citatama. Pokud se nedokážeme bránit, je to naše chyba i vina, je totiž psáno v 1 P 3,15-16: "Buďte vždy připraveni dát odpověď každému, kdo by vás vyslýchal o naději, kterou máte, ale čiňte to s tichostí a s uctivostí."

Mějte na paměti, že Bible tvoří jeden celek a útržkovými citacemi je možno dokázat takřka cokoli, je tedy třeba být velmi opatrným s jakýmikoli závěry i když se zdají být jednoznačné. Přídám tedy několik k Vašemu textu. První jsou ze Sir 38:

1,2: "Vzdávej lékaři patřičnou úctu, protože ho potřebuješ, neboť i jeho stvořil Hospodin. Od Nejvyššího má schopnost léčit a od krále přijímá dary." 12: "Pak dej lékaři příležitost, vždyť i jeho stvořil Hospodin."

Ale co třeba: Jak 4,3: "Prosíte sice, ale nedostáváte, protože prosíte nedobře: jde vám o vaše vášně" Jde nám o naše vášně, nebo o dobro naše a druhého člověka? A hlavně: co tím dobrem je?

0 0
možnosti
M

Mephisto

3. 2. 2011 12:41
Re: Více citátů

Děkuji za slušný a věcný komentář :)

Ten citát z 1. Petr je pěkný :) O něco méně pěkné je jeho bezprostřední pokračování - možná bych si ho měl vzít k srdci :)

Stydím se o to víc, že netuším co to je kniha se zkratkou "Sir"?

K citátu z Jakuba mám poznámku, či spíše dotaz: Je tedy Vaším vysvětlením našeho problému to, že ti rodiče "prosili nedobře", protože jim (například) šlo "o jejich vášně"? Pak se ovšem nabízí opáčit - není od Boha trochu kruté, nechat dítě zemřít jen proto, že jeho rodiče prosili o jeho život jinak, než prosit měli?

0 0
možnosti

dede.ziv

3. 2. 2011 11:59
Vaše porozumění je mylné

Vaše hermeneutika má několik slabin. Stejně jako ta rodičů toho dítěte. To, že někdo bere veškerý text doslovně je v případě biblických textů zásadní chyba pro výklad. V Bibli je celá řada literárních žánrů a ty si žádají celou řadu literárních a hermeneutických přístupů, abychom mohli zvěsti porozumět. Bůh mluví k lidem různě, třeba

Začaly povodně a jeden muž nechtěl opustit svůj dům s tím, že ho Bůh zachrání. Projeli kolem policisté a říkali mu, že ho svezou, ale on ne, že ho Bůh zachrání. Pak stoupla voda a on se musel schovat do domu. Projížděli kolem hasiči na člunu a že ho odvezou do bezpečí. On ne, že jej Bůh zachrání. Nakonec stoupla voda tak vysoko, že musel vylézt na střechu. Letěli kolem vojáci ve vrtulníku, že ho zachrání. A chlápek ne, že ho Bůh zachrání. Hodinu na to se utopil. Pak se setkal s Bohem a stěžoval si: "Pane, proč si mě nezachránil?" Odpověděl mu: "Ale já jsem tě zachraňoval třikrát. Policajty jsem ti poslal, hasiče a nakonec vrtulník. Co bys ještě chtěl?"

0 0
možnosti
I

ika

3. 2. 2011 12:23
Re: Vaše porozumění je mylné

:-)R^

0 0
možnosti
IPIP

Ignác Pospíšil

3. 2. 2011 11:59
Ach jo...

Další neuvěřitelný blábol na téma náboženství...

0 0
možnosti
M

Mephisto

3. 2. 2011 12:00
Re: Ach jo...

Ano, to je klasický argument lidí, kteří nemají co říct: "další neuvěřitelný blábol" a to je vše.

Bravo.

0 0
možnosti
DN

Englishman

3. 2. 2011 11:40
Mephisto

Soustavně dáváte svým výrokům i výrokům i výrokům ostatních pozměněný význam - doplňujete nebo omezujete jejich význam něčím, co nebylo vysloveno. Takhle se opravdu nedá diskutovat.

Tváříte se, že vám nevadí, že Bůh nepohne na požádání skleničkou, ale že vám vadí, když nechá navzdory modlitbě rodičů umřít dítě. Ale proč? Proč píšete, že někdo má vysvětlit, proč Bůh modlitbu nevyslyší "ani" v případě dítěte? Proč to "ani"? Proč pořád do všeho něco přidáváte, zařazujete do svého hodnotového žebříčku, ubíráte?

Co kdybych řekl, že všechny uvedené citáty znamenají, že Bůh vyplní všechna přání, které k němu jeho skuteční věřící pronesou formou prosebné modlitby? Souhlasil byste? Pokud ano, pak je to popření onoho údajného "empirického" důkazu.

0 0
možnosti
DN

Englishman

3. 2. 2011 11:44
Re: Mephisto

Kde je řečeno, kdo je a kdo není skutečný věřící? Kde je řečeno, kdy Bůh

tato přání vyplní? Kde je řečeno, že Bůh ta přání vyplní na tomto světě? To všechno si neoprávněně domýšlíte. Ale hlavně: Kde je řečeno, že Bůh přání svých věřících během modlitby nepromění ze sobeckých na altruistická, z nicotných na hodnotná, z partikulárních na univerzální?

0 0
možnosti
K

Kozel_

3. 2. 2011 11:38
Řeknu to jinak, věřím, že Bůh uzdravuje i nyní

Myslím tím jak přirozené uzdravení, kde se tělo uzdravuje "samo". Jsou totiž i případy, kdy toto nefunguje a člověk chápe, že ani toto není samozřejmé. Pak je řada lidí, kteří podstoupili různé zákroky a léčbu a díky modlitbám a víře uzdravení probíhalo rychle, bez komplikací. Ani toto není samozřejmé, lékaři leckdy chybu neudělají, ale tělo se neuzdravuje. Dobře odoperují, navzdory dokonalé hygieně pak je infekce či nejrůznější komplikace.

Zažil jsem i případ instantního uzdravení, po modlitbě katolického kněze s darem uzdravování okamžitě zmizela aktuní rýma. Zdá se jako banalita, ale chodit týden s rýmou a teplotou 37,5 st není příjemné. A lékařem léčená rýma trvá stejně jak ta bez lékaře, těch 7 dní (někdy o den déle). Viděl jsem na vlastní oči i oživnout člověka, kterému se zastavilo srdce. Nejdřív zbělel, pak zmodral. Uvolnily se svěrače, jak k tomu v těchto případech dochází. Po asi 4-5 minutách modliteb s vírou ten člověk ožil bez jakékoli resustitace, jen na záladě víry.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

3. 2. 2011 11:41
Re: Řeknu to jinak, věřím, že Bůh uzdravuje i nyní

"dokonalá hygiena" tohle zaklínadlo raději zapomeňte... pokud někdo žije v dokonale hygienickém prostředí tak mu jde za chvíli imunitní systém na dovolenou a nikdy se nevrátí.

Trochu špíny je potřeba.

0 0
možnosti