Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

F56i20l16i55p 66S68m56o47l85a

24. 12. 2013 11:44

Podle mě autor vůbec nepochopil, o čem víra v Boha a křesťanství jsou. Viz bod 2.:"Není vůbec jasné, proč by si měl Bůh, Tvůrce stovek miliard galaxií a tisíců milionů bilionů hvězd, usmyslet navštívit naši Zemi před 2000 lety v lidském těle, nechat se zde porodit lidskou matkou (!)" 

Bůh celý vesmír a svět stvořil kvůli člověku. Člověk byl stvořen, aby byl obrazem Božím. Člověk měl žít v ráji v Boží přítomnosti, ale žel dal člověku svobodnou vůli, a tak se člověk rozhodl pro život bez Boha, tedy pro smrt. Proto Bůh poslal svého Syna Ježíše Krista, aby člověka ze smrti vysvobodil. Takže celé stvoření bylo vytvořeno právě kvůli člověku.

0 0
možnosti
Foto

Za prvé, mluvíte o své víře. Vy to ale píšete tak, jako by to byl nějaký objektivní fakt, podložená skutečnost.

A za druhé, pokud je celý Vesmír stvořen kvůli nám, proč je tak nepředstavitelně ohromný - a přitom z drtivé většiny prázdný? Proč stvořil Bůh 150 miliard hvězd, když cvičené oko jich na obloze je schopno vidět cca 6000? Kolem těch 150 miliard hvězd JEN V NAŠÍ GALAXII jsou pravděpodobně stovky miliard planet, světů, z nichž my lidé s největší pravděpodobností nikdy téměř nic neuvidíme - jak tedy můžete psát, že to stvořil PRO NÁS?

A to mluvím jen o naší galaxii - a takových galaxií existují zase stovky miliard, jen co jsme schopni vidět! Ty jsou naprosto mimo náš dosah - a přece jsou stvořeny "kvůli nám"? Opravdu? Obávám se, že to Vy si dostatečně neuvědomujete, jak velké je "stvoření", když s takovou samozřejmostí tvrdíte, že to vše je "kvůli člověku"...

0 0
možnosti

J34i57ř49í 55P67l62í78v61a

24. 12. 2013 11:43

Víra je důvěra, že je něco pravda, ačkoliv to nevím jistě - mám to z doslechu a podobně. Kdyby něco bylo jisté, nebylo by třeba tomu věřit - byla by to pravda. Tertullianus: "Věřím, protože je to absurdní." Jenže nelze věřit každému nesmyslu. Proto církev podporuje věřící tzv. zázraky - událostmi, které je těžko ověřit, takže se jim dá buď veřit nebo nevěřit. Aby byl u katolíků někdo uctíván jako svatý, musí s ním být spojeny  nějaké zázraky. Když církev potřebovala prohlásit Jana Pavla II. za svatého, hledala se zázračná uzdravení ... až se našla. Ověřit je vědecky je ovšem těžké, ba je nutno, aby to bylo přímo nemožné. Jinak by se tomu nedalo věřit. Bůh sám je tak nejasná záležitost, že se tomu dá jen věřit nebo nevěřit. Ale většinou potřebujeme něčemu věřit. někdo se bez Boha obejde, jiný v něm má oporu.

0 0
možnosti
Foto

Jsou jen dvě fundamentální víry.

- starší víra v existenci Boha           - idealistická

- novější víra v existenci objektivní reality, nezávislé na tom, co si o ní myslí živočich   

  člověk                                            - materialistická

  O té první víře se dá jen spekulovat, není potvrzována lidskou zkušeností.

  Ta druhá je prověřována a potvrzována vědeckým zkoumáním vesmíru - objektivní    reality. Ovšem její poznávání nemůže být nikdy ukončeno, zvláště pak živočichem    druhu homo sapiens, který určitě vyhyne v důsledku nevyhnutelného zániku naší    sluneční soustavy.

0 0
možnosti
Foto

Nevím jestli je víra v existenci Boha fundamentální... ale ten druhý bod jste napsal moc pěkně. Ano, věřím v objektivní realitu, nezávislou na nás. A to asi opravdu je fundamentální víra.

0 0
možnosti

Nějak jste si ty kategorie poznání moc zjednodušil. Můžeme si je představit asi takto:

1) vědění - shoda se skutečnost prakticky 100% (sem patří i to 2+2=4, ne do víry)

2) myšlení - shoda se skutečností dosti vysoká (vytvoření nové informace z několika starých)

3) víra - shoda se skutečností žádná. Jde v podstatě jen o přání, aby něco bylo.

Závěr: Každá víra je slepá.!

0 0
možnosti

Ze špatné úvahy vychází špatný závěr. 2) Křesťané mají docela dobrou představu proč Bůh přišel na svět jako člověk. Celá věc je dost složitá a je jasné, že nevíme vše, ale máme dobrou představu. 3) Zanechal tady církev (mimochodem ta svědectví jsou na bázi očitých svědků) 4) viz. 2. 5) Opět špatně, je to mnohem složitější a to se zase vracím k bodu 2.

Predikce se plní ať už to bylo zničení chrámu a nebo i samotný Ježíš na kterém se naplnily mnohem starší předpovědi. Modlitby fungují, říkám z vlastní zkušenosti.

Říkáte, že se ve svém úsudku zmýlili. Tato pasáž je hodně směšná. Když někdo zemře násilnou smrtí tak se těžko zmýlíte jestli je živý nebo ne. Pak je tady ještě ta věc, jako 2000 let historie, kdy se také odehrávali věci, které nespadají do kategorie běžných zkušeností a potvrzují křesťanskou víru.

Každý křesťan musel projít fází, kdy zvažuje argumenty pro a proti, ale nemůže tak činit povrchním způsobem. Taková úvaha není možná pokud nechápete a ani nedokážete správně formulovat klíčové body křesťanské víry.

0 0
možnosti

Jde o nepochopení slova "víra". Nejde o viru v boží existenci, ale v boží záměr.

0 0
možnosti
Foto

Že v křesťanství nejde o víru v boží existenci jsem dost jasně napsal v tom článku.

0 0
možnosti
Foto

3. Evangeliste cerpali od ocitych svedku, sam Pavel je apostol a ocity svedek Jezisova zjeveni. O Pavlovi z Tarsu si prectete vice. Jeho obrat o 180 stupnu Vas, jako logicky smyslejiciho cloveka, bude muset provokovat.

6. A co to podle Vas dokazuje? Krom Jezise vstal z mrtvych jeste Lazar, ale to jen tak naokraj.

7. Bud tomu budete verit nebo ne. Otazka je, nakolik Vas dostupna fakta presvedci o tom, ze Jezis byl tim, za koho se prohlasoval.

8. a 9. V tomto bode Vas opet odkazu na nelogicky obrat apostolu po Jezisove smrti. Apostolove byli obycejni lide, kteri samozrejme premysleli v kontextu doby a judaismu. Ten ocekaval Mesiase na urovni krale Davida, ktery zatoci s Rimany. Beranka boziho urcite nikdo necekal. I apostolove verili, ze do Jeruzalema vjede jako vitez, ktery osvobodi Izrael silou. Proto Jidas zradil, chtel to urychlit, Jezise vyprovokovat, nejakych 30 stribrnych mu bylo u zadele. :) Tito apostolove, kteri se hrde k Jezisovi hlasili, po jeho ukrizovani se strachem zalezli a vubec se neukazovali. Pak najednou vylezli a zacali o Jezisovi neohrozene kazat, pritom jim hrozila smrt a take je az na tusim jednoho dostihla. Neni to divne? Predstavte si, ze neco, v co verite zmizi a vy jste zjistil, ze to byla jen iluze. Bojoval byste za iluzi a riskoval zivot? Asi tezko. Odpoved dava evangelium vetou "Ukazal se dvanacti". A asi je o svem vzkriseni a "vyhrou" nad smrti presvedcil, jak vidno dodnes.

10. Tady s Vami souhlasim. Krestane cekaji na druhy prichod Jezise jako Zide stale na prichod mesiase. :)

Urcite jsem Vas o nicem nepresvedcil a ani to nebyl muj zamer, ale treba jsem Vas nasmeroval na dalsi oblasti, ktere muzete prozkoumat. Pokud to myslite vazne, budete muset hodne otevrit svou mysl i srdce. Tak jednoduche, jak jste to sepsal to opravdu neni. Taky si polozte otazku: Veri miliarda lidi, mezi nimiz jsou spicky ze vsech oboru, preludu? Jste chytrejsi nez oni? Pekny vecer a klidne proziti vanocnich svatku. Diky Bohu za ne. ;)

1 0
možnosti
Foto

Verím vo vzkriesenie Ježiša a je množstvo historických dôkazov, že u vzkrieseniu naozaj došlo.

Spomeniem úzky výber faktov, ktoré sú podopreté toľkými dôkazmi, že väčšina historikov, ktorý sa zaoberajú problematikou vzniku kresťanstva, ich prijímajú ako fakty.

Vysvetlím, čo si predstavujem pod pojmom "úzky výber faktov." Keby ste zhromaždili ateistických aj kresťanských historikov a požiadali by ste ich, aby napísali zoznam faktov o Ježišovi a jeho nasledovníkoch, na ktorom sa všetci zhodnú, dostali by ste úzky výber faktov, ktorý by vyzeral asi nasledovne.

Ježiš bol ukrižovaný počas vlády cisára Tibéria a na následky ukrižovania zomrel.

Ježišovi nasledovníci hlásali, že Ježiš vstal z mŕtvych a videli ho vzkrieseného.

Hlásali to v Jeruzaleme (teda v mieste udalostí) a krátko po ukrižovaní, teda v čase, keď sa dalo overiť veľa skutočností (napríklad, či je hrob prázdny). Za svoje presvedčenie, že Ježiš vstal z mŕtvych, boli ochotní znášť prenasledovanie a zomrieť. Väčšina učeníkov aj zomreli mučeníckou smrťou.   Toto boli fakty, na základe ktorých som uverila v Ježišovo vzkriesenie.

0 0
možnosti
Foto

Neskôr som sa dočítala, že historik Gary Habermas zozbieral viac ako 2200 vedeckých štúdií, ktoré boli od roku 1975 napísané na túto tému a zostavil zoznam minima faktov, ktoré sú podopreté toľkými dôkazmi, že väčšina učencov, vrátane skeptikov a ateistov, ich akceptuje ako fakty a vytvoril zoznam, ktorý bol veľmi podobný tomu môjmu zoznamu.

Toto je zoznam "minima faktov", ktorý zostavil Habermas:

Ježiš zomrel pri ukrižovaní.

Ježišovi učeníci verili, že vstal a ukázal sa im.

Obrátenie prenasledovateľa cirkvi Pavla na základe zjavenia vzkrieseného Ježiša.

Obrátenie skeptického Ježišovho brata Jakuba, taktiež po údajnom vzkriesení. Ježišov hrob bol prázdny (na tomto fakte sa ale zhodne asi iba 75% odborníkov). Ako si tieto fakty interpretujete? Väčšina neveriacich tvrdí, že učeníci mali halucináciu. Avšak ako mohol mať halucináciu nepriateľ Pavol, ktorý sa Ježišom nesmútil? Ako mohol mať halucináciu skeptik Jakub, o ktorom som písala tu? http://tvrdonova.blog.idnes.cz/c/387670/Co-historici-vypatrali-o-Jezisovom-bratovi-Jakubovi.html

0 0
možnosti
Foto

Mě ale docela překvapuje, že nikdo nechce polemizovat s tou mou hlavní tezí: že křesťanská víra je slepá. Že opačná teorie je přirozená a pravděpodobná, zatímco teorie "křesťanství je pravdivé" má řadu velmi nepřirozených až absurdních předpokladů, plynou z ní chybné predikce, a má prakticky nulovou podporu na úrovni faktů.

Nebo alespoň zkuste někdo zdůvodnit, že je epistemologicky legitimní mít víru tohoto druhu! Existuje nějaký další problém, kdy takto postupujeme?

1 0
možnosti

Mozna byste si mel soucasne polozit otazku, na prinos pro vas osobne, pokud by tak nekdo ucinil.

0 0
možnosti
Foto

Budu toho litovat, ale utrousim delsi komentar. Je urcite dobre, ze se nad temito vecmi zamyslite, nejste prvni ani posledni. Jen si dejte pozor, aby se z Vas nestal krestan, az se do toho ponorite mnohem hloubeji. Podstatou viry je Vira a ta uz ze sve podstaty v sobe nemuze obsahovat evidenci, kterou nekolikrat zminujete. To proste nejde dokazat vedecky, stejne tak jako nelze vedecky dokazat, ze existoval Napolean. Ani ocite svedky nemate. Neco dokazat vedecky znamena provest mereni a pozorovani za urcity podminek. Toto nelze na viru aplikovat. Pokud jde o krestanstvi a hledani "faktu", je treba pristoupit k historickopravni analyze a ptat se, kolik opisu dane "literatury" mame, jake obdobi uplnyulo mezi udalosti a prvnim zaznamenanym zdokumentovanym materialem, jaka je verohodnost toho, co je tam napsano nejenom z hlediska obsahu, ale i geografickych a historickych udalosti. Nebudu se rozepisovat obsahle, na to tady neni misto, ale kdyz budete patrat, tak prijdete na zajimave veci. Pokud mate zajime, mohu Vam doporucit literaturu. Ted k Vasim "Pritom vsak" bodum. :)

1. To je nejak dokazano? ;)

2, 4 a 5. Protoze mu na cloveku zalezi. Krestanstvi uci, ze mzdou hricu je smrt. Vezmeme-li, ze hrisna muze byt uz myslenka, tak je to dost drsne a ja s timi sam mam problem a moje chapani toho je jine. Nicmene vychazejme z teto premisy, tak to proste bible rika. Nejlepe to zdokladuji na trochu jednoduchem prikladu, ale pro ilustraci snad poslouzi. U soudu se objevila mlada zena za dopravni prestupek, ktery spachala. Mzdou prestupku je v tomto pripade trest vezeni nebo vysoke pokuty. Zena ale nemela dostatek penez a vezeni (smrt) je nevyhnutelna. V tom soudce (Buh) vstal, svlekl talar a sestoupil dolu (na zem) k zene a pokutu zaplatil (zemrel), protoze to byla jeho dcera (lidske hrichy).

Smyl tak hrichy vsech lidi svou krvi.

Pokracovani v dalsim komentari. :)

0 0
možnosti
Foto

ad 1) Dokázáno to jistě není, ale máme přece empirickou evidenci. Na světě žilo v historii něco přes sto miliard lidí. Rozdíl mezi námi je, že já si myslím, že Bůh se nikdy do nikoho nevtělil, a vy říkáte, že z těch sto miliard lidí se to stalo právě jednou. Za této okolnosti bych si myslel, že ten jeden případ ze sto a více miliard by měl být proklatě dobře podložen, aby tomu člověk mohl věřit. Jenže on není. (nebo je?)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS