Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

marek.roszak

3. 2. 2011 17:02
Vyzýváte k diskuzi - správně

Koukám, že Vám křesťanství nedává pokoj. Pokud tady ještě nahlížíte, pak se, prosím, ozvěte. Můžeme si podiskutovat.

0 0
možnosti

Deleter

15. 10. 2010 12:32
Nejpozoruhodnější je,

že podle křesťanů může být spasen jen ten, kdo přijme Jéžiše Krista, což ovšem bylo a stále je řadě lidí odepřeno (prostě jim o něm nemá kdo říct) a tudíž mají smůlu, i když je teoreticky bůh miluje všechny, do ráje nepudou.

Což se mimochodem týká také všech lidí, kteří žili před K.

0 0
možnosti

Mephisto

15. 10. 2010 14:34
Re: Nejpozoruhodnější je,

Kdopak z křesťanů by si byl asi upřímně schopen odpovědět na otázku: "v jakého Boha bych asi věřil, kdybych se narodil v Islámské Zemi Muslimským rodičům? Šel bych pak do nebe?"

0 0
možnosti

janacz

24. 8. 2010 10:48
Slavné Jablko

Sice uvádíte pane Blogere že v Genesis není Jablko ale je všeobecně známa tato historie, "jablko ze stromu poznání"  což pro ateisty znamená asi tolik, že Člověk svou nadměrnou zvědavostí a fantazií se vymkl přírodě z kontroly a dopadlo to jak to dopadlo, že zavedl na zem Zlo, čili nejenom ukradl Jablko poznání, ale ještě je špatně použil. ?

0 0
možnosti

janacz

23. 8. 2010 8:37
Jabloko

Ve starém katechismu pro děti šlo o Jablko ze stromu poznání. Had řekl- budete chytří jako Bůh. Jestli je to v Genesis jinak  tak je to zmatek. :-)

0 0
možnosti

Sestelek

12. 8. 2010 22:11
Křesťanství v rozporu s fakty? :-O

Pane Hanko, do svých skoro 20ti let jsem byl ateistou a křesťany jsem měl za zabedněnce, zpátečníky, bludaře, naivky a já nevím co ještě... Křesťanem ( tzn.následovníkem Jeříše Krista) jsem se stal právě proto, že jsem poznal, že je to můj ateismus, co je v rozporu s fakty.

Nejsem vědec koníčkář, jsem jen strojař. Používám selský rozum a pozoruji příčiny a následky.  Proto například věřím tomu, že auto, kterým jedu ráno do práce, někdo zkonstruoval, vyrobil, prodal a já ho po čase koupil. Kdyby mi někdo řekl, že vzniklo tak, že do hromady železný rudy nějaký ty miliónky let pršelo, práskal do toho blesk a dělo se s tím kdovíco a nakonec je z toho auto, tak si budu myslet, že mu přeskočilo.

Jen na okraj - věřím ve stvoření světa Stvořitelem v SEDMI dnech, věřím v mladou Zemi a tomu, že pocházíme z Adama a Evy, potažmo z Noeho synů. Ale nevěřím v mezidruhovou evoluci.

0 0
možnosti

janacz

20. 8. 2010 16:41
Re: Křesťanství v rozporu s fakty? :-O

Věříte protože neunesete myšlenku že Nic nevíte. :-/

0 0
možnosti

FKachlik

12. 8. 2010 16:44
Opravdový křesťan?

Autorovi článku: Nevím, jestli jsem OPRAVDOVÝ křesťan podle vašeho názoru, ale snad bych mohl něco podstatného o svém přesvědčení povědět, když byste měl zájem. Jen nevím, jak vám sdělit svou mailovou adresu. Přeji pěkné dny!

0 0
možnosti

Mephisto

15. 10. 2010 11:37
Re: Opravdový křesťan?

Omlouvám se že odpovídám až teď, vašeho komentáře jsem si dřív nevšiml; jistě že bych měl zájem, pokud mi dáte svůj e-mail budu moc rád!

M.H.

0 0
možnosti

Jura Jurax

10. 8. 2010 9:51
Církev je spíš hrobařem poznání a tedy i vědy

Ale kuš, vtipálku - věda se pěstovala v Egyptě za faraónů, ve starém Řecku i Římě v době, kdy židovský kazatel Jozue, zvaný později Christos neboli pomazaný byl jen jednou z možností vzdálené budoucnosti.

*

Věda se nám pak zachovala navzdory církvi, nikoli díky ní, neboť tato sice udržovala učenost, ale jen neodporující jejím dogmatům a jen pro hrstku vyvolených jsoucích pod kontrolou za klášterními zdmi. Církev ve jménu Božím a ku větší slávě jeho ničila spisy, které se omezeným fanatikům (fanatik je vždy omezený) zdály být v rozporu se zjevenou pravdou Boží, zkoncentrovanou do sbírky častečně židovských i předžidovských bájí a křesťanských účelově redigovaných traktátů známé jako Bible. Římská vzdělanost se k nám vracela oklikou přes Araby, jejichž stejně fanatický Alláh nastoupil naštěstí až později.

*

Je ovšem pravdou, že v době úpadku za raného středověku (ve srovnání s Římem) byla cirkev svatá udržovatelkou elementární vzdělanosti - málokdo mimo církev vůbec uměl číst a psát ...

0 0
možnosti

Deleter

7. 8. 2010 13:59
---

Základním nedostatkem je problematika prvotního hříchu a jeho dědičnosti.

Úspěšně sekunduje rozpor v tom, že křesťan nesmí bližního vystavovat zkoušce, ale On to může dělat (a dělá) furt. A tak dále.

0 0
možnosti

Semper_TD

7. 8. 2010 12:20
Věda dokázala ?...

A kdo "stvořil" vědu ? Církev přece na svých universitách. Rv;-)

0 0
možnosti

Deleter

7. 8. 2010 13:52
Re: Věda dokázala ?...

Můžu se zeptat, na které církevní universitě působili Euklides, Pythagoras, Aristoteles, Platon, Thales, Archimédes...?

0 0
možnosti

Ferminor

7. 8. 2010 9:49
Zvláštní...

...kolik energie jsme my lidé schopni a ochotni vložit do hledání pravdy. Možná ještě více za zamyšlení stojí prostředky, kterými chceme "naší" pravdy dosáhnout. Veskrze myslím, že celá tato diskuze se nepohnula ale vůbec naprosto nikam.

Na jednu stranu argumentujeme vědeckými poznatky a tím, že zázraky jsou založeny na subjektivním vnímání - tedy žádné zázraky. A přitom zapomínáme jak často jsou naše vědecká vysvětlení teoriemi. Zapomínáme jak často se vědecké poznatky mění. To, čím si vědci byli před dvaceti lety byli jistí je teď už vyvráceno a zároveň se pracuje na vyvrácení současného poznání. Navíc my zkoumáme, ale pouze našimi prostředky a naším vnímáním, jen z našeho pohledu. Sice nejlépe, jak dokážeme, ale s jistotou můžu říct, že to není dokonalé poznání.

Na druhou stranu jsme někdy fanatičtí a nepřipouštíme, že by mohl mít pravdu někdo jiný. Náhody považujeme za zázraky, o dogmatech nepochybujeme (a to přesto, že byly vymyšleny lidmi a v Bibli se o nich nic neříká).

0 0
možnosti

Ferminor

7. 8. 2010 9:58
Zvláštní... II

Zbytečně se uzavíráme před světem. Chybí nám nadhled a tolerance. Možná i to všechno, co jsem napsal je zkreslený a subjektivní pohled. Ale ze všech sil se snažím nemít klapky na očích a nedívat se jen před sebe, ale hledat širší souvislosti.

Víra je nedílnou součástí člověka. Ať už je to víra ve vlastní schopnosti, ve schopnosti někoo jiného, víra ve vědecké poznání a argumentaci, víra ve vyšší moc, víra v Boha. Je jedno, jestli věřím, že se i zítra probudím, to je úplně fuk. Ale dává nám to směr, je to naším hnacím motorem. Proto je nesmysl někomu v ní bránit nebo ji shazovat. Proto si nejsem jistý, kam má tato diskuze vlastně směřovat. Netolerance ať už v jednom nebo v druhém táboře diskutujících je přinejmenším zvláštní...

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS