Diskuse

Ježíš, apokalyptický prorok

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To jste si dovolil dost. V jednadvacátém století, kdy je každému vše jasné. Jen nikdo neví, jak to je.

0 0
možnosti

Ježíš nemá nic společného s apokalypsou, stejně jako nebyl prorok. Evangelia nejsou o apokalypse. Co se týká vašich citací, tak směřují k jednomu. Ukřižování a vzkříšení Krista. Ne o konci světa za života Ježíšových následovníků a učedníků.

0 2
možnosti
Foto

Ježíš nemá nic společného s apokalypsou, protože vy to říkáte. Chápu. Rv

1 0
možnosti

F85e15l44i35x 11H64o91r16á39k

22. 12. 2012 18:54

Na to vás užije. Patlat se v biblických textech a hledat v nich moudra, která  n e e x i s t u j í. To je tak asi vše, co jsem vám chtěl sdělit. :-) R^

0 1
možnosti

To co říkáte vyplývá z nepochopení textu a vytržení vět z kontextu. Předně boží království neznamená konec světa. Pak by totiž Ježíš nemohl říct (Lk 17:20-21): "Když se ho farizeové otázali, kdy přijde Boží království, odpověděl jim: „Království Boží nepřichází tak, abyste to mohli vypozorovat; ani se nedá říci: ‚Hle, je tu‘ nebo ‚je tam‘! Vždyť království Boží je mezi vámi!“" Mk 13:30 se týká zničení chrámu a přesně k tomu došlo. Učedníci se obdivují kráse chrámu a Ježíš jim řekne, že bude zničen. Na to se ho zeptají kdy a jak se to stane. Je pravda, že první křesťané očekávali, že druhý Ježíšův příchod nastane velmi brzy, což se nestalo. Ježíš také sám říká, že on (Mk 13:32 ani Syn = Ježíš) neví kdy má nastat konec světa. Proto nemůže v jednu chvíli tvrdit o konci světa že nastane v tomto pokolení a v další větě tvrdit, že neví. Pak by to nedávalo smysl. Tento fakt jste evidentně přehlédl. Stejně tak se mýlíte, když tvrdíte, že hlavním Ježíšovým poselstvím je konec světa. Tak tomu není.

2 2
možnosti
Foto

Já zareaguji nejdřív na tu druhou polovinu Vašeho příspěvku: evidentně jste přehlédl, že přesně na ten verš Mk 13:32 jsem v tom svém článku reagoval. Přečtěte si ho prosím ještě jednou pořádně. Odpověď zní, že ten verš říká, že nikdo nezná přesný den a hodinu kdy konec nastane - což ovšem vůbec neznamená, že nelze říct, že apokalypsa měla nastat během Ježíšovy generace. Všimněte si prosím, že ta dvě tvrzení vůbec nejsou v rozporu. Ježíš mohl klidně říct, že apokalypsa nastane tento týden, ale přesný den a hodinu nikdo nezná, a ani tak by si neodporoval. Zkuste se nad tím prosím zamyslet.

2 0
možnosti
Foto

Promiňte, nehodlám se zde pouštět do nějakých větších akcí (nemá to valného smyslu), ale nemohu se ubránit dojmu, že "netušíte" především vy (asi ztraceno v překladu nebo slovíčkaření, především u různých badatelů z jedné či druhé strany, kteří pro různé detaily nevidí to podstatné, celkem příznačné); mluvíte-li a oháníte-li se zde neustále Božím královstvím, pomněte alespoň jednu maličkost, kterou jako mnoho jiných v záplavě různých argumentů a protiargumentů přehlížíte, a která jednoznačně dokazuje, jak velice se mýlíte nejen vy, ale všichni ti "odborníci" ... totiž Ježíšovu odpověď a tvrzení, že "jeho království, není z tohoto světa" ... co tím asi chtěl říci?;-) A jak v tomto světle vyznívá vaše tvrzení o nastolení utopické spravedlivé společnosti pod svrchovanou vládou - Boží království? Domnívám se, že jste vůbec nic nepochopil. Bádejte ale klidně dál, třeba jednou pochopíte ... ;-D

3 4
možnosti
Foto

Zdravím, to je škoda že se o tom nechcete pobavit víc :( Zareaguje alespoň na to, co jste napsal. Já o verši 18:36 Janova evangelia samozřejmě vím. Potíž je ovšem v tom, že to píše právě Jan. Janovo evangelium je nejmladší ze všech čtyř, tedy nejvíce vzdálené historickému Ježíši. Ježíš je v něm líčen zásadně odlišně od všech zbývajících třech evangelií. Mluví jiným stylem, nepoužívá podobenství, má jinou teologii. Ježíš podle Jana káže úplně o něčem jiném než podle Synoptiků, Jan Ježíši připisuje naprosto zásadní a klíčové výroky (Já a Otec jedno jsme! nebo "Dříve než Abraham, já jsem") kterých si přitom žádný jiný autor "nevšiml"... Ze všech těchto důvodů i z mnoha dalších jsem přesvědčen, že Janovo evangelium obsahuje Janovu teologii, nikoliv Ježíšovu, a Jan vkládá Ježíšovy do úst svoje myšlenky, nikoliv Ježíšovy autentické.

Závěr: jsem přesvědčen, že Ježíš Vámi citovaný výrok nikdy neřekl. Více jsem o celém tomto problému napsal zde: http://www.i-ateismus.cz/2011/12/jan-versus-synoptici/

1 1
možnosti

V brzký konec světa věřil i Mistr Jan Hus a mnoho jeho následovníků, kteří termín upřesňovali, nakonec na březen 1420. Věřili, že přijde Kristus a dá vše do pořádku.

Já sám si pamatuji, že někdy na počátku 70. let minulého století za mnou pilně docházel svědek Jehovův, nosil mi Strážnou věž (tenkrát rozmnožovanou na psacím stroji) a mluvil o konci světa, který měl přijít myslím že v r. 1977. Po tomto datu noví členové nemohli dostat do ruky starší čísla Strážné věže a on se už taky neodvažoval přijít.

2 1
možnosti
Foto

Jasně, a Ehrman ukazuje, že v něj věřili v podstatě VŠECHNY generace křesťanů v průběhu historie. V každé existovaly skupiny, které věřily, že zrovna oni to budou kdo konec světa zažijí. Mysleli si, že Ježíš mluvil o nich. Takoví jsou samozřejmě i dnes, a není jich málo. Viz onen známý kazatel z USA, a mnoho dalších, zdaleka nejen Svědkové Jehovovi.

2 2
možnosti

„A VY uvidíte Syna člověka sedět po pravici Moci a přicházet s nebeskými oblaky.“ (Mk 14:62)

Nenapadlo vás, že když dojde k těmto událostem, že budou vidět všude? I v říších smrti?

1 3
možnosti
Foto

Ano,to samozřejmě měli být vidět všude. Problém je v tom, že nic z toho nenastalo. Ani apokalypsa, ani příchod Syna člověka z mraků, který by jak píšete byl vidět všude - nic. Ježíš tedy ve své centrální předpovědi selhal. Selhal v tom, co bylo jádrem jeho učení. Tedy byl falešným prorokem.

2 1
možnosti

Mk.9,1: na tuto vaši pochybnost odpovídají následující verše, od 2 do 7. Nikdy nevytrhujte verše z jejich souvislosti a mnohokrát budete muset čekat dost dlouho, než pochopíte smysl celého textu. Ale to vás už určitě doma učili. :-);-)

0 3
možnosti
Foto

Mk 9:2 je 6 dní po Mk 9:1. Mk 9:1 navazuje na předchozí, není úvodem k následujícímu, jak píšete. Z toho kontextu je to přece zjevné.

2 1
možnosti

J40o40h63n 12P82e75t70r62e78s

22. 12. 2012 11:39

...Kolik už lidstvo splodilo proroků....Ježíš Nazaretský je jen jedním z nich.Ovšem takhle ovlivnit masy-to konkurenci opravdu nemá! P.S.Aby nedošlo k omylu-já jsem člověk věřící,ale ne náboženství.Jen Bohu. Příjemné Vánoce všem.V

5 1
možnosti