Diskuse

Je křesťanství pravdivé?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Přečetl jsem si celou dosavadní diskusi; odhlédnuto od  toho, že s někým mohu  souhlasit  a s někým ne, zůstává nevysvětleno, co je víra a co je láska(ne partnerská). z rozhovorů s blízkými(hodnověrně  otevřenými) lidmi, kteří mají obé je zřejmé, že neexistuje vysvětlení, jak se k těmto fenoménům vědecky propracovat. Popisují to jako prohlédnutí, pro někoho bližší pojem osvícení, vnitřní vyrovnání; prostě slova nestačí. Důležité je, že se shodují na tom základním : vysíláním pozitivních myšlenek a samozřejmě konáním dobrých skutků a pod. lze svět lidí ovlivnit a zachránit. Myšlenka, jako jakýsi druh energie se neztrácí, ale působí. K tomu se pojí i pojem lidská duše a případně i karma. Jsou, nejsou, lidé, kteří  se vrátili z tunelu s jasným světlem na konci, mluví o duši dost reálně.

Mnoho lidí, alespoň v podvědomí, cítí, že existuje něco mezi nebem a zemí, že existuje vyšší nepoznaný řád; a jestli to věřící nazývají Bohem, je to jen další údaj pro nevysvětlitelno.

0 0
možnosti
MK

Pokračování:

      Stejně tak věda, která uznává jen prokázané skutečnosti, musí ze své historie připustit, že dnešní uznávané pravdy jsou relativní a určitý čas mohou být neplatné. Stejně tak ponechává stranou zjištění, že některé věci fungují přesto, že pro ně není vysvětlení. Tím se dostávám k článku; jít na text bible z vědecko-filozofického hlediska s historickým podtextem je sice možné, ale výsledné bádání nedává při nespecifikaci víry(lásky) správný závěr.

    Drobnost na částečnou vysvětlenou: v historických textech je dostatečně zachyceno, že většina proroků konala "zázraky". Měnili věci , uzdravovali nemocné (přímo invalidy) atd., což stále mimo naše reálné chápání. Byli tito proroci-lidé obdaření (proč, jak nebo kým?) schopností vidět cestu, která (pomocí víry) vede k zachování lidského rodu?

     Poznámka na okraj: snad jediný Mohamed zázraky předchůdců kritizoval a sám nekonal; bylo to proto, že je neuměl? A vůbec jeho tlumočení Alláhových myšlenek je trochu "zvláštní"; i v popisu Mohamedova života jsou zaznamenána slova jedné z jeho manželek Aiši : " Když něco potřebuješ nebo chceš, jdeš do jeskyně a Allah ti prostřednictvím Archanděla  Gabriela pošle text, který tvé potřeby naplní".

U křesťanů chybí více záznamů o přímých pokračovatelích jeho učení; byli pronásledováni Římem a uchýlili se na sever Afriky. Až na přelomu 3. a 4. stol. se začala formovat římská pseudokřesťanská církev, se kterou ti původní křesťané časem splynuli.

      Z vědeckého hlediska si mohu položit až rouhačské otázky: je vysvětlení Božského ukryto až ve 4. časoprostorové dimenzi, nebo až v 5., nebo přes černou díru v jiném vesmíru?  Myslím, že záběr lidské dychtivé snaze po poznání je na tomto poli velmi velký a zkoumání slov nebo vět z Bible základní otázku nevyřeší.     Bůh je  a jako veličinový fenomén zůstane pro lidstvo ještě dlouho nepoznán.

0 0
možnosti
JS

Ještě bych svůj příspěvek rád doplnil.

O Ježíši v bodě číslo 12 například píšete, že není jasné, co Ježíš vlastně kázal.

Vždyť si přece můžete přečíst Nový zákon Bible – a tam se dozvíte, co Ježíš kázal. Jsem toho názoru, že nikdo dospělý a gramotný si dnes nemůže stěžovat na to, že neví, co Ježíš kázal.

Podle bodu číslo 13 "Bůh nechal sám sebe popravit, čímž sám před sebou vykompenzoval naše slehání při plnění jeho nesplnitelných pravidel, jakož i smrtelnou urážku neexistujícího Adama a Evy".

Už jsem Vám tady napsal, že ta Vaše "nesplnitelná pravidla" jsou neobyčejně jednoduchá – nezabiješ, nepokradeš, nesesmilníš, nepodáš křivého svědectví… Zdají se Vám tato pravidla nesplnitelná? A čí je to problém? Lidé po celou svou historii masově a nepřetržitě porušují i pravidlo "nezabiješ". Je to pravidlo snad tak nepochopitelné, že se nedá dodržet? Proč se tedy lidé zabíjejí? Zkuste upřímně odpovědět: Je to tím, že Božím pravidlům věří, nebo je to tím, že jim nevěří?

Vaše věty postrádají vnitřní logiku. Proč hovoříte o "smrtelné urážce neexistujících Adama a Evy"? Pokud podle Vás neexistovali ani v reálné ani v symbolické rovině, nemá přece smysl, abyste pokládal otázky týkající se toho, co dělali nebo nedělali a jakou to má souvislost s Bohem. Co když se mýlíte? Exaktně musíte připustit i tuto možnost. Už před deseti lety genetici došli k závěru, že na počátku celého lidského rodu je maximálně pět set osob – pro mnohé vědce je však i tento počet příliš vysoký. Například mitochondriální DNA, kterou všichni lidé dědí po své matce, ukazuje, že na počátku lidského rodu stála pouhá jedna jediná žena. Asi před týdnem to dokonce běželo na dvojce v seriálu BBC Dějiny lidstva. Tím nechci říci, že Bible odráží nějakou biologicko-genetickou realitu. Slovo Ádam totiž hebrejsky znamená člověk, přesněji "lidství" nebo "člověčenství". Kniha Genesis patří k nejsložitějším a má nejméně tři roviny významu. Zabýval jste se těmito rovinami, abyste mohl Bibli kritizovat skutečně fundovaně?

0 0
možnosti
Foto

ad Ježíšovo kázání: existuje řada odborníků, Biblistů, např. Bart Ehrmann, nebo náš Petr Pokorný, nebo členové Jesus Seminary z USA, kteří se shodují, že jen u MINIMA věcí si můžeme být jisti, že je Ježíš skutečně řekl. Jasně že existují zapálení křesťané, kteří jsou si spolehlivostí NZ jisti - ale v mém argumentu jde o to, že stanoviska odborníků se přinejmenším různí, a proto platí co jsem napsal: Není jasné, co Ježíš kázal.

Ostatně, vždyť to každý může vidět sám. Ježíš dle Synoptických evangelií, tedy Marka a těch co z něj vycházeli, se dramaticky liší od Ježíše dle Jana. Liší se prakticky ve všem. Synoptický Ježíš káže hlavně v podobenstvích, tedy krátkých alegorických příbězích. Podle Marka dokonce Ježíš jinak než v podobenstvích veřejně vůbec nemluvil! Podle Jana naopak Ježíš mluvil v dlouhých proslovech (některé dokonce přes několik kapitol!) a celé Janovo evangelium obsahuje jediné podobenství (o cizoložné ženě), které je navíc dle názoru odborníků pozdější vsuvkou. Podle Synoptiků kázal Ježíš primárně o Božím království: co to je, kdy přijde, kdo se do něj dostane, atd. Podle Synoptiků prakticky vůbec nemluvil o sobě. V Markovi se např. vždycky jen zeptal "co si o mě lidé myslí?", a když mu Petr uprostřed evangelia odpověděl "Ty jsi Mesiáš!" Ježíš mu to ani nepotvrdil. Jen řekl, ať to nikomu neříká. Naproti tomu u podle Jana kázal Ježíš PRIMÁRNĚ o sobě! Všechny výroky "já jsem" (Já jsem světlo světa, chléb života, já jsem ta cesta, pravda a život, dříve než Abraham, já jsem, Já a Otec jedno jsme, atd.) nacházíme v Janovi a nikde jinde.

Jak si za těchto okolností může být člověk jist tím, co tedy 

Ježíš vlastně kázal?

0 0
možnosti
Foto

Křesťanství je asi tak stejně pravdivé, jako ostatní náboženství.

Tedy každý vykladač určitého náboženství si myslí, že právě to jeho náboženství je nejlepší a nejpravdivější.

A někde jsem četl údaj, že náboženství je na celém světě asi na 20.000.

Musíme mít na mysli, že všechna tato náboženství jsou dílem člověka, který všechna náboženství vymyslel.

0 0
možnosti
JR

J33a54n 23R41á92ž

18. 7. 2014 10:36

Omylem autora je, že dává Bohu lidské vlastnosti. A z toho vycházejí všechny úvahy.

Křesťanství vzniklo před více jak dvěma tisíci lety. Člověk žijící v tehdejším Izraeli, ale i jinde, neměl schopnost abstraktně myslet,. A tak aby vůbec přijal myšlenku, ze je něco nemateriální povahy, co ovlivňuje naše životy, dali tomu, co považovali za vyšší formu bytí, "vizionáři" (např. Abrahám, Mojžíš, Ježíš Nazaretský nebo Muhammad) lidskou podobu. Tak vznikl obraz Boha s lidskými vlastnostmi, který dle své vůle někoho odměni , druhého potrestá a tento obraz Boha ptetrvává (nepochopitelně) dodnrs. No a o takovém Bohu se vedou nesmyslné diskuze mezi vyznavači vědeckého ateismu a vyznavači některeho z dogmat spirituálního náhledu na dění kolem i v nás, jaký má v programu to,či ono náboženství.

 Mnoho vědců, kteří díky osobním  zkušenostem s vědecky nevysvětlitelnými jevy, v Boha věří, ale rozhodně to není nějaký moudrý dědeček, sedící někde na obloze,který nás pozoruje a tu někoho potrestá, jiného pochválí, tomu zařídí pobyt v ráji a jinému peklo.

P.S. Víra v něco, co přesahuje  naše životy, co dává našemu životu vyšší smysl, a co se vnímá jako Bůh, je jako láska. Jsou lidé, kteří lásku poznali, ale vztáhli ji jen na konkrétní osobu, která je zklamala a tak víru v ní ztratili, jsou také lidé, kteří lásku jako universalní pocit sounáležitosti se vším,co nás obklopuje vnímají v sobě cely život a jsou také lidé,kteří lásku nepoznali, poznat nechtějí a tak v ní nevěří, neb nejde vědecký prokázat její existence! ?Je ovšem na úvaze každého, která kategorie žije šťastnější život.

0 0
možnosti
Foto

Já polemizuji s křesťanstvím, nikoliv s nějakými vágními představami tajemného boha, či boha jakožto lásky. Také to v tom článku jasně píšu.

1 0
možnosti
Foto

Nemám s článkem problém hlavně díky "duchu", který z něj vyřazuje :) Tak naprosto racionálně jen jedno upozornění k bodu:

"P8: věda však ukazuje, že nikdy na Zemi neexistovali pouzí dva lidé, a příběh se tedy zdá opravdu býti legendou - což ovšem naše mystické provinění prvotním hříchem neumenšuje"

Doporučuji něco málo přečíst o mitochondriální DNA :)

0 0
možnosti
JK

J84a17n 65K77r13a83u15s

18. 7. 2014 9:10

P8 je protimluv, vědecky nelze dokázat, že něco nebylo.

0 0
možnosti
JS

Problém je v tom, že naprostá většina bodů, které jste uvedl, má zcela chybná východiska.

Například píšete, že Bůh se "rozhodl za všechny naše smrtelné přečiny potrestat svého Syna, totiž sebe samého".

Nikoli. Bůh se nerozhodl potrestat svého Syna. Za co by ho trestal? Nad tím jste nepřemýšlel? Syna, tedy Ježíše, jsme potrestali my, my lidé – zachovali jsme se jako svévolníci, kteří zcela běžně zabíjejí nevinné. Stačí se podívat na lidskou historii. My, lidé, jsme ho pověsili na dřevo a umučili jako nejsprostšího zločince, ačkoli on se i na tom dřevě modlil za své katy a nabádal nás, abychom se navzájem ctili a milovali – jako bratři a sestry.

Také píšete, že "nikdo přesně neví, co je vlastně zakázáno a co ne". Vy nevíte, co se smí a co se nesmí? Ale neříkejte. Nevíte snad, že se nesmí zabíjet, krást, lhát nebo podvádět? Možná, že to opravdu nevíte, ale to nejste sám. Podívejte se do minulosti a zjistíte, že lidská historie je doslova napěchována činy, které názorně dokumentují fakt, že lidé nejsou schopni dodržet ani tak primitivně jednoduché a snadno pochopitelné přikázání – nezabiješ. Je vysoce pravděpodobné, že každý z nás má ve svém rodě řadu lidí, kteří někdy někoho připravili o život. Jen ve 20. století zahynulo několik set milionů lidí násilnou smrtí. Spousta lidí nekrade proto, že je to špatné, ale protože by je chytili a zavřeli. Nebojí se Boha, a tak se musejí bát zákona.

Když nás Bůh varuje, že vidí do každého lidského srdce, kdo toto Boží varování slyší? Vy? To těžko, že. Jak potom můžete konstatovat, že "Bůh chce, abychom v něj věřili, ale nechce nám k takové víře dát důvod."? Vy snad víte, co Bůh chce?

V Bibli například hovoří Jób, člověk, který hluboce věřil v Boha, a takto o Bohu mluví: "Jde-li mimo mne, nevidím ho, míjí-li mě, ani ho nepostřehnu." Myslíte, že jste na tom lépe, než Jób?

1 1
možnosti
Foto

Pane Svobodo,

1) je-li vaším názorem, že Ježíše umučili lidé, a defacto se to vůbec nemuselo stát, byla to jakási "nehoda" či politováníhodný omyl, pak je tento váš názor naprosto jednoznačně nebiblický. Z celého Zákona jasně plyne, že Ježíš měl zemřít, musel zemřít, bylo dávno předpovězeno že se tak stane, Ježíš sám to říkal, a celé to byl Boží plán. Pavel to ostatně v Řím 8:3,4 shrnuje dosti jasně. Vaši soukromou verzi křesťanství vám jinak nikterak neberu, ale nevydávejte ji prosím za cosi obecně příjmaného.

2) Může se používat hormonální antikoncepce? Mohou se používat kondomy? Je hříchem nevěřit v Boha? Je hříchem odmítnout křesťanství? Je hříchem vlastnit otroky? Je hříchem sexuálně zneužívat děti? To jen co mě teď okamžitě napadlo.

3) Nechce snad Bůh, abychom v něj věřili? Vždyť to říkáte vy, křesťané, a máte to dokonce v prvním přikázání desatera! Já si to naopak vůbec nemyslím, a proti vašemu názoru argumentuji.

4) Jób je pravděpodobně jen literární postava, ale bez ohledu na to, nerozumím co jste tím chtěl říct.

1 0
možnosti
MP

Přestože s autorem zásadně nesouhlasím, dávám karmu, bez nenávisti se ptá, byť neuměle, viz diskuse níže se předpoklady racionality.

0 0
možnosti
JM

R^

Váš příspěvek je potěšující už proto, že křesťané často příčinu toho, že nevěřící nevěří, (apriorně?) přisuzují jejich (údajné) mravní špatnosti, nezřízeným vášním, tomu že "nechtějí" atp. Je potěšující vědět, že vás mezi ně není třeba počítat, aspoň vzhledem k Michalovi.

1 0
možnosti
MR

Je to celkem nesmyslná diskuze kde původcem je vlastně určitý pokrok v myšlení a poznání lidí, jež překročí určité historické či společenské dogma, nebo tradice.

Najednou zjistí že věci se mají tak trochu jinak. Obdobně je to jako v lidském životě kdy přijde puberta a dospělost. Najednou středobod světa rodiče - autority a stav našeho světa, ustoupí do pozadí a zjistíme jejich smrtelnost, chybovost ... .

Křesťanství se začalo rozvíjet v době kdy došlo k rozbití římského řádu a světa a nesmírný civilizační úpadek, chaos a barbarství v západní Evropě.Přenášelo něco z římského řádu a světa v době kdy lidský život neměl žádnou cenu, a šlo o holé přežití. Navíc velká pandemie moru ve 12 století zdecimovala Evropskou populaci na sotva jednu třetinu, kde se vědění a civilizace vlastně zachovala jen v klášterech v Irsku. My dnes taky máme něco podobného za sebou kde nebyla sice pandemie ale fašismus a komunismus jež vyhladil nosné a tvůrčí jádro společnosti a společenské vrstvy a zbyla zde maloměšťácká rovnostářská, nefunkční společnost jež si není sama schopna vládnout, dodržovat zákony ... . Za dnešní úředníky, politiky, můžeme dosadit klér a vyjde to obdobně ... .Byla to doba pandemii, nájezdů Tatarů, Mongolů, Turků, boje o území a vládu, vlastně přírodní výběr schopnější civilizace.

Pak je potřeba připomenout určité vnitřní zákony lidské evoluce a evoluce společnosti, civilizace, kde je systém pyramidy, základnu tvoří většina společnosti jež využívá sociální a instinktivní vědomí našeho druhu, kde nejsou altruistické a civilizační ambice a rozvoj, jde o zachování druhu, své rodiny,přežití.Právě toto sociální a instinktivní vědomí je odpovědné za náboženství a hierarchii zde a celkovou výpověď. Je důležitá pro funkčnost a přežití společnosti. Tato část tíhne díky tomu to základu k takovému to chápání a vnímání světa a nakonec je to i tak dobře.

0 0
možnosti
MR

Pak je tu část populace na onom rozhraní kde se osobnostně odděluje od bezbřehosti společnosti a jejího dogmatu. Prvním krokem vlastně se "montuje" do řádu společnosti a jejich dogmat, kde pravý účel není postaven vlastně ke společnosti, ale k vlastnímu bytí, vyrovnat se a zvládnout přechod od odpovědnosti kterou nesla společnost k vlastní, což je nesmírně složitý proces. Tato skupina vlastně v této fázi budí největší zlo, neboť zatím nechápe kam má směřovat a jde vlastně proti řádu a zákonům, v druhém kroku pak pochopí že je to o vzniku vlastní duševnosti, osobnosti a dospělosti, kde společnost má vlastní smysl a řád a lidský jedinec taky.

Proto jsou tyto diskuze vlastně nesmyslné a neproduktivní, neboť z jedné roviny jde o společenskou a lidskou sociální přirozenost jež i vytváří takovéto vnímání světa, které prostě nejde překročit pokud není zvláštní tah. Pak je tu proces oddělování jedince od společnosti, kde v prvním kroku vytváří tento projev.

0 0
možnosti
OK

Zkuste se na to koukat z jiného směru. Má samo bytí nějaký smysl? Kdyby smysl mělo, pak by asi měl smysl i celý kosmos stejně jako jediná lidská bytost. Jaký by měl být ten smysl? Je vůbec možné, aby tento smysl nebyl transcendentní? Je tedy legitimní hovořit, že dát bytí smysl je dobré a ten smysl sám o sobě je dobrý?

Může být Bůh pojmenováním tohoto smyslu i pojmenováním entity, která je absolutním dobrem, původcem, tvůrcem bytí? Je možné tento "koncept Boha" nazvat legitimním, ať již se s ním ztotožníme či nikoli?

Pokusím-li se najít skutečný fundament křesťanství, pak si dovoluji tvrdit, že je to miluj Boha a bližního. To ostatní z křesťanství bez tohoto podstatného ztrácí smysl.

0 0
možnosti
Foto

Jsem přesvědčen, že "Miluj Boha a bližního" NENÍ fundament křesťanství. Fundament křesťanství se týká Krista, jeho oběti, a významu toho všeho.

0 0
možnosti
JK

J68a53n 15K83r56a83u70s

18. 7. 2014 8:00

Proč nepíšete třeba o IT nebo o matematice, ve které se asi vyznáte? Tady platí stará vojenská zásada - kterou taky neznáte. Kdo neprožil, nepochopí.

0 0
možnosti
Foto

Já myslím, že leccos vím i o křesťanství. Opakovaně píšu, že budu velmi rád, když mi kdokoliv napíše, které mé premisy či závěry či jiná tvrzení jsou chybná a proč. Pokud je můj pohled na křesťanství chybný, jistě není nejmenší problém ty chyby jasně pojmenovat.

1 0
možnosti